Landgoed Duivenvoorde: adopteer een boom

Liefhebbers kunnen vanaf vandaag (woensdag 11 november) op Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten een boom adopteren. Bijvoorbeeld om een geboorte of huwelijk te vieren, dan wel om een jubileum luister bij te zetten of een overledene te gedenken.

Een oude eikenboom aan de Voorlaan van het landgoed, een jonge beuk of linde in het park of een fruitboom in de boomgaard van de Leidse Tuin. Bij iedere boom wordt een bordje geplaatst met eigen tekst en de naam van de boom. Duivenvoorde garandeert de verzorging en het onderhoud ervan voor 25 jaar.

Vieren en herdenken

Volgens directeur Antoinette van Dorssen leefden gedurende 800 jaar families op het kasteel, die nauwgezet zorgdroegen voor het landgoed en het huis.

“Alle belangrijke en mooie familie-ervaringen hebben er plaats gevonden, vrolijk, feestelijk en ook verdrietig. Wij willen nieuwe families verwelkomen door hun mooiste en meest dierbare herinneringen te vieren en te herdenken met de adoptie van een boom. Wie dat doet draagt bovendien bij aan het voortbestaan van het eeuwenoude landgoed”.

25 jaar

Bestaande bomen op Duivenvoorde kunnen het hele jaar door worden geadopteerd. Jonge (nieuwe) bomen worden eenmaal per jaar geplant. Aanmelden kan via https://www.kasteelduivenvoorde.nl/adopteer-een-boom/

Geïnteresseerden maken een afspraak om zich te oriënteren over de mogelijkheden en advies te krijgen waar en hoe een nieuwe boom of fruitboom geplant kan worden. Bestaande bomen kunnen overal in het park en op het landgoed worden geadopteerd, voor nieuwe bomen zijn volgens Van Dorssen in overleg verschillende opties en locaties denkbaar.

Nieuwe aanplant

In het park en op het landgoed van Duivenvoorde staan honderden uitzonderlijke bomen, van eeuwenoud tot nieuw geplant. Elk jaar worden aan park en landgoed nieuwe bomen toegevoegd om het bestand op orde te houden en te verjongen.

Doelstelling voor volgend jaar is om ruim een hectare bomen te planten en dat in 2022 uit te breiden naar nog eens 2 x 2 hectare. Daarmee draagt Duivenvoorde naar eigen zeggen een beetje bij aan de plannen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om de komende tien jaar in Nederland 37.000 hectare nieuw bos aan te planten.

Kerstbomen

Op het landgoed in Voorschoten komt ook dit jaar een oude traditie tot leven: op 1 december begint de verkoop van kerstbomen. Een kerstboom kan zelf worden uitgegraven en, indien gewenst, ook weer worden geretourneerd en terug geplant voor de volgende kerst. Te koop zijn ook bomen met gezaagde voet en opgemaakte kerstkransen.

https://www.kasteelduivenvoorde.nl/adopteer-een-boom/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.