Landgoed Soelen en Werelderfgoed centraal in nieuwe MONUMENTAAL

Het zesde en laatste nummer van MONUMENTAAL in 2019 zal alle liefhebbers van de schoonheid van stad en land aanspreken.

De coverstory belicht verleden en toekomst van landgoed Soelen in de Betuwe. Die schitterende parel, sinds 1992 eigendom van Staatsbosbeheer, geeft zich niet zomaar prijs.

Naast een feestelijke reportage over (het vieren van) Kerstmis op kastelen presenteert de redactie met trots een rijk geïllustreerde impressie van het Werelderfgoed van UNESCO, in binnen- en buitenland.

Werelderfgoederen getuigen van ingrijpende historische gebeurtenissen, van politieke, culturele of technologische ontwikkelingen, van natuurlijke processen of unieke schoonheid. De felbegeerde titel UNESCO Werelderfgoed is daarom louter weggelegd voor onvervangbare plekken op aarde. Het pakkende artikel Van uitzonderlijke universele waarde, toegespitst op Nederland en België, verschaft daarover ruim inzicht.

In MONUMENTAAL nr. 6 – 2019 verder o.a. een relatief korte maar bijzondere wereldreis door het Waterloopbos, het spraakmakende rijksmonument in Flevoland. Het 120 hectare grote bos bij Marknesse in de Noordoostpolder is uniek voor Nederland en ver daarbuiten.

Weliswaar is het bos vandaag de dag een natuurgebied van Natuurmonumenten met veel groen, maar het blijft een open lucht laboratorium met aanvoertochten en afvoersloten, Romijnstuwen, sluizen en voormalige modelplaatsen met schaalmodellen van waterbouwkundige werken.

Tien locaties in het Waterloopbos zijn onlangs uitgekozen voor restauratie om meer te kunnen laten zien van het belangrijke onderzoek wat er heeft plaatsgevonden. Een ervan, de Golfbak, is nu gereed.

Of dat nog niet genoeg is, verschaft nationaal magazine MONUMENTAAL ter afsluiting van 2019 inkijkjes in de fraaie Cromhouthuizen te Amsterdam, het prijswinnende Gildehuis Vrije Schippers in Gent (Vlaanderen), het (deels) herbestemde Mariënhageklooster van de Orde der Augustijnen in het centrum van Eindhoven, de Amsterdamse School te Groningen, de restauratie van Huis Schouwenburg op de Veluwe en bijzondere wandbespanningen en behangen door de eeuwen heen.

Doe uw relaties, familie, vrienden en kennissen in het zicht van 2020 via www.monumentaal.com een abonnement op MONUMENTAAL cadeau. Voor het geld hoeft u het niet te laten. Het afsluitende gedrukte nummer in het lopende jaar (verschijning vanaf vrijdag 13 december) is daartoe als binnenkomer uitermate geschikt.

De medewerkers van MONUMENTAAL wensen u fijne feestdagen, een vredige jaarwisseling en alle goeds voor 2020. Wij hopen u ook in het nieuwe jaar mooie tijdschriften voor te schotelen, op het hoge niveau dat u van ons gewend bent.

Foto: Kasteel Soelen (foto Tibor Ruis).

1 thought on “Landgoed Soelen en Werelderfgoed centraal in nieuwe MONUMENTAAL

  1. Met veel genoegen lees ik Monumentaal. Goede en interessante artikelen waar ik vaak veel info uit haal.
    Heb al 4 abonnementen aan vrienden als cadeau gegeven. Origineel presentje en erg gewaardeerd.
    Tijdens onze opendagen op landgoed Bosch en Vaart te Vries dien ik de inkijkexemplaren van Monumentaal te bewaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.