Ga naar de inhoud

Lasondersingel 138 Enschede monument

Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker hebben in Twente een belangrijk succes geboekt: woonhuis Lasondersingel 138 is aangewezen als monument. Het bijzondere pand in Enschede heeft op veel manieren een voorname rol gespeeld in de regionale geschiedenis.

Historie

Het huis, ontworpen door architect A.H. Wegerif, is in 1925 gebouwd in opdracht van Hendrik Jan ten Bruggencate; aan de hand van de bewoners is de geschiedenis zichtbaar.

Vervolgens nam Hugo Hedeman, de Joodse directeur van Spinnerij Roombeek, met echtgenote en hun twee kinderen in het pand zijn intrek. Na dit gezin, vermoord in Auschwitz, kwam het door de bezetter onteigende huis in handen van NSB’er en berucht smokkelaar Gerard Hasperhoven.

Grootste Enschedeër ooit

Veruit de bekendste gebruiker was Leendert Overduin, dominee en verzetsheld en als redder van veel Joden volgens menigeen de grootste Enschedeër ooit. Overduin kreeg na de bevrijding van de erven Hedeman toestemming het huis te gebruiken. De predikant verbleef er tien jaar. Vanaf 1958 zetelden de zusters aan de singel.

Deze bijzondere geschiedenis was, samen met de architectonische kwaliteiten van het pand, reden voor de drie erfgoedbeschermers om eind 2020 de monumentenstatus aan te vragen. De gemeente Enschede onderschrijft nu de kwaliteiten van het huis en heeft besloten het verzoek te honoreren.

 

1 reactie op “Lasondersingel 138 Enschede monument”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.