Ga naar de inhoud

Modelwoning hofje Broek in Waterland klaar

Op vrijdag 5 februari konden bewoners van het voormalige ouden van dagen hofje aan het Burgemeester P. Ph. Paulplantsoen in Broek in Waterland voor het eerst een kijkje nemen op nummer 3. Stadsherstel Amsterdam heeft de modelwoning opgeknapt en aangepast aan hedendaagse eisen op het gebied van behagelijkheid en duurzaamheid.

Het 12 huizen tellende hofje in Broek in Waterland is in 1954 ontworpen door architect Simons, naar voorbeeld van 17e-eeuwse liefdadigheidshofjes. Het complex geldt als bijzonderheid, temeer omdat het ter plaatse het enige wederopbouwproject is.

Monument

Toch dreigde sloop. Dat onheil kon in 2015 gedeeltelijk worden voorkomen door het hofje de status van monument te verlenen. Dat maakte restauratie voor de toenmalige eigenaar echter nog niet financieel verantwoord, waarna Stadsherstel Amsterdam bij het project werd betrokken.

Mede dankzij een bijdrage van ‘de Vrienden van’ lukte het de organisatie er een haalbaar project van te maken. Zo kwam het hofje in bezit van Stadsherstel.

Opknappen

Het opknappen van steden en zorgen voor meer woningen gaat vaak gepaard met het slopen van monumentale panden. Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstellen elders in Nederland komen hiertegen in opstand.

Sinds haar oprichting heeft Stadsherstel Amsterdam veel gebouwen van voor 1850 van de ondergang gered. Nu dus ook een wederopbouwmonument, zij het dat het hofje in Broek in Waterland niet het eerste is uit die periode: ook de Pinksterkerk in Heemstede heeft Stadsherstel gerestaureerd.

Nadat de organisatie van het hofje in 2020 eigenaar werd, is begonnen met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Zo is de buitenkant geschilderd. Ook is direct gekeken hoe de huizen energiezuiniger gemaakt konden worden.

Toen de huurder nummer 3 verliet toverde Stadsherstel het pand om tot modelwoning. Zo kunnen andere bewoners van het hofje met eigen ogen aanschouwen wat zij graag aan hun huis veranderd willen zien. Dat is afgelopen vrijdag dus gebeurd.

Met de verbouwing zijn de leefbaarheid en duurzaamheid van het huis aanzienlijk verbeterd. Ook diende de renovatie als voorbeeld voor Stadsherstel zelf, om ervan te leren hoe de volgende huisjes sneller en in een keer goed kunnen worden aangepakt.

Badkamer op zolder

Duurzaamheid staat volgens Stadsherstel bij de verbouwing, uitgevoerd door aannemersbedrijf Stahlie, hoe dan ook hoog in het vaandel. Vóór renovatie had het monument een voorlopig energielabel E. Sinds de aanpassingen is dat verhoogd.

Zo is pand nummer 3 beter geïsoleerd. Ook is gekozen voor een warmte terugwininstallatie en achterzet-ramen.

Naast duurzaamheid is veel aandacht besteed aan leefbaarheid en behagelijkheid. Het laddertje naar de gehorige en koude zolder, die de meeste bewoners gebruikten als slaapkamer, is vervangen door een vaste trap; de zolder is geïsoleerd.

Verder zijn de badkamer en het toilet vernieuwd. De voormalig gecombineerde badkamer en wc uit 1994 zijn nu gescheiden. Het toilet bevindt zich op de begane grond, de badkamer is naar de zolderverdieping verplaatst.

Zelf kiezen

De bewoners van het hofje mogen zelf kiezen of ze wel of niet voor verbetering van hun woning gaan. Er resten hun nog twee open dagen.

Foto: Het voormalig ouden van dagen hofje is het eerste bezit van Stadsherstel Amsterdam in Broek in Waterland (foto Sjors van Dam).

1 reactie op “Modelwoning hofje Broek in Waterland klaar”

  1. Hoe loopt de procedure van inschrijven voor verhuur .
    Moet ik mij inschrijven ergens en wat zijn de verhuur prijzen en wanneer word er
    verdeeld , van deze wonningen Gr Sijmem Kaper Broeker in hard en nieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.