Ga naar de inhoud

Monumenten duurzamer door Europees programma

Op 6 locaties in Noord-Brabant en Vlaanderen zijn monumenten op innovatieve wijze energie-efficiënter gemaakt. Dit is een resultaat van project DEMI MORE, een Europese samenwerking van Vlaanderen en Noord-Brabant.

Van warmtepompen, tot ventilatoren tegen koudeval, en van isolatiemateriaal uit de ruimtevaart tot geïntegreerde zonnepanelen; het is allemaal tot stand gebracht de afgelopen 4 jaar.

Energiebesparing

Een team van Nederlandse en Vlaamse experts zocht naar passende innovatieve oplossingen bij de unieke situatie per monument.

Het verduurzamen van de monumenten ging niet zonder slag of stoot, sommige technieken waren bijvoorbeeld geheel nieuw en moesten eerst getest worden. Ook met het proces van vergunningen, aanbestedingen en de uitvoering van het werk is veel kennis opgedaan over de mogelijkheden om monumenten te verduurzamen. Verder is gemeten hoeveel energie door de innovatieve oplossingen wordt bespaard.

Ondersteunen

Om eigenaren te ondersteunen bij het energie-efficiënt maken van hun monument, zijn alle opgedane kennis en bevindingen vastgelegd in 2 rapporten.

Een met het verduurzamingsproces als handvat voor de Belgische landsdelen, en een met aanbevelingen voor een monumentvriendelijk BREEAM-NL, een beoordelingsmethode voor de duurzaamheid van gebouwen. Voor monumenten bestond deze methode namelijk nog niet. Filmpjes, eindpublicatie en de rapporten zijn te vinden op: http://maakmonumentenduurzaam.eu/

Innovatieve keuzes

Volgens Erik van Merrienboer, gedeputeerde van Noord-Brabant met onder meer Erfgoed in zijn portefeuille, kan een monument veel betekenen voor een gemeenschap.

“In Vlaanderen en Noord-Brabant kijken we niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst; hoe kunnen we monumenten inzetten voor de leefbaarheid van de samenleving en energietransitie daarin een plek geven. DEMI MORE heeft daar een goede bijdrage aan geleverd. Zo is in Esbeek de Adrianuskerk verbouwd tot een duurzame school en voelt de temperatuur in de kapel van het Franciscanenklooster in Megen aangenamer voor bezoekers. We hopen dan ook dat de resultaten van dit project anderen inspireren om ook innovatieve keuzes te maken”.

Foto: Een omgebouwde school naar woningen.

 

1 reactie op “Monumenten duurzamer door Europees programma”

  1. Waarom is het nog steeds verboden – althans in Dordrecht – om nieuwe dakpannen, zonnepanelen of dubbel glas te gebruiken op (rijks)monumenten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.