Ga naar de inhoud

Gasloos verwarmen monumenten dichterbij

Twee jonge uitvinders van de firma Tarnoc in Delft hebben met Bernard Vercouteren van den Berge Black Box Operations, actief in het verduurzamen van monumenten, een warmtepomp ontwikkeld zonder buitenunit. De potentie in het terugdringen van CO-2-uitstoot is volgens de makers enorm als toepassing van de ketel op grote schaal mogelijk wordt.

Partijen sloegen de handen ineen om met een zogenoemde SBIR-subsidie (Small Business Innovation Research) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) (RVO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te onderzoeken of de nieuwe ketel ook geschikt is voor het verwarmen van monumenten.

De Vergulde Schoe

Het project kreeg de naam Toepassing Tarnoc Turbineketel in Monumenten (TTTIM) en het testmonument dat gebruikt wordt heet De Vergulde Schoe, een 16e-eeuws geschakeld monument in het centrum van Middelburg.

Al in de eerste fase van het onderzoek bleek de ketel met zijn 20kW en 80ºC uitstroomtemperatuur op diverse fronten geschikt voor gasloos verwarmen. Bovendien ging de lokale welstandscommissie akkoord met aanpassingen aan het testmonument. Tarnoc ontwierp de ketel demontabel, zodat deze overal geplaatst kan worden, zonder bijvoorbeeld een gat in het dak te zagen.

Toestemming

Afgelopen week is op basis van het onderzoeksrapport van fase 1, toestemming verkregen om het TTTIM-project in praktijk te toetsen. Komend jaar wordt de ketel daadwerkelijk als deelbaar apparaat gebouwd en in het testmonument geplaatst. Aan de hand van metingen en kostencalculaties wordt een eindrapport opgesteld dat naar verwachting rond de zomer van 2023 gereed zal zijn.

 

 

4 reacties op “Gasloos verwarmen monumenten dichterbij”

  1. Wij hebben een rijksmonument wat zullen ongeveer de kosten zijn? Hou ons svp op de hoogte

  2. Wij wonen in een eeuwenoude boerderij, een rijksmonument. We willen graag op de hoogte blijven van deze ontwikkeling.

  3. Beste heer of mevrouw vd Kooij en Peuscher,

    Op dit moment zijn de kosten nog niet interessant voor de consument, maar daar wordt door Tarnoc hard aan gewerkt. Via persberichten en uitingen op LinkedIn en op de website van Tarnoc.nl wordt het publiek op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen of de ketel in de praktijk ook geschikt is voor het verwarmen van monumenten.

    Hartelijke groet, Bernard Vercouteren van den Berge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.