Ga naar de inhoud

Monumentenbezit verkrijgt POM-status

Monumentenbezit

Monumentenbezit. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft Monumentenbezit aangewezen als professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM). Dit omdat de in Naarden gevestigde stichting volgens de bewindsvrouw haar monumenten de afgelopen jaren op professionele wijze, structureel en consistent in stand heeft gehouden.

De staatssecretaris liet weten ook positief te zijn over ‘de deskundigheid en de gehanteerde werkprocessen van Monumentenbezit’.

Gepassioneerd team

Directeur/bestuurder Mark van den Bos is blij met de verkregen POM-status.

“Wij zijn met het gepassioneerde team sinds 2016 actief voor instandhouding van de monumenten in onze portefeuille. De aanwijzing tot POM motiveert ons onze kennis en expertise verder in te zetten voor het behoud van erfgoed. Dusdoende dragen we bij aan het bewaren van een belangrijk deel van de zichtbare geschiedenis van Nederland”.

Landelijke beheersorganisatie

Zes jaar geleden stootte de rijksoverheid 29 monumenten af. Alle werden via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) ondergebracht in de nieuw opgerichte stichting Monumentenbezit.

Sindsdien treedt zij op als landelijke beheerorganisatie voor monumenten en gebouwen van cultuurhistorische waarde door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming. De stichting streeft ernaar de beschermde bouwwerken open te stellen voor publiek, opdat zoveel mogelijk mensen de decors en historische verhalen beleven.

Portefeuille

De portefeuille bestaat inmiddels uit 31 rijksmonumenten (100 gebouwen), waaronder kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en vestingwerken.

Vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland; de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. www.monumentenbezit.nl

Navolgende korte video toont waaruit de portefeuille van Monumentenbezit bestaat: https://youtu.be/3WtsYsAjpKA

Foto: De koepelzaal van Buitenplaats Trompenburgh, het hoofdkantoor van de Stichting Monumentenbezit (foto Chantal Dekker).

3 reacties op “Monumentenbezit verkrijgt POM-status”

  1. Het lijkt inderdaad geweldig dat staatssecretaris Uslu de stichting Monumentenbezit de POM status heeft verleend, maar in feite juicht men hier voor een Nederlands wet die bewust discriminerend is naar particuliere eigenaren van rijksmonumenten. De subsidiepot kent een gemaximaliseerd bedrag. In de wet staat dat het beschikbare subsidiegeld eerst wordt uitgedeeld aan het UNESCO werelderfgoed. Als zij gekregen hebben wat zij nodig hebben, volgen (conform deze wet) alle POM’s) en pas nadat de POM’s hun bordjes vol hebben geschept, volgen tot slot de particulieren. Het gaat in deze wettelijke regeling dus niet om de bescherming van objecten, maar om wie de eigenaar is van de rijksmonumenten. Dat is discriminatie. De staatssecretaris zou heel snel deze wet moeten veranderen of tenminste een bedrag toevoegen aan de subsidiepot ter grote van het bedrag dat iedere voorgetrokken POM zal onttrekken aan het toch al te kleine subsidiepotje. Welk kamerlid houdt van rijksmonumenten en is tegen discriminatie? Laat die opstaan!

  2. Geachte lezers, ik ben het volstrekt eens met de heer P. Insinger. Inmiddels 30 jaar geleden (!) begon ik als pionierster als kerkenmakelaar. Ik was zo onder de indruk van monumenten, dat we veel risico namen met het aankopen van bijzonder vastgoed, zoals een groot kloostercomplex in Amsterdam dat gesloopt dreigde te worden, een landgoed en een aantal bijzondere kerkgebouwen en vm ART DECO cafe uit 1907 waar ons kantoor gevestigd werd. We hielden van dit bijzondere vastgoed het rendement was er niet altijd direct. Bij de POM status is nog een bijzondere onrechtvaardigheid dat je een minimaal aantal monumenten moet bezitten van ik meen 20. Heel unfair . Inderdaad is het zoals de heer Isinger stelt.De subsidie gaat dan altijd naar dezelfde . Wij hebben een forse bijdrage geleverd aan monumentaal vastgoed in Nederland met advies/ herbestemming aan meer dan 500 monumental gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.