Ga naar de inhoud

Monumentenbezit verwerft Mariahoeve

Monumentenbezit heeft per vandaag (dinsdag 1 september) in Hazerswoude een bijzondere boerderij verworven: de Mariahoeve (1933), ontworpen in de stijl van de Delftse School door architect M. Gerritzen.

De boerderij geldt als representatief voorbeeld van een kop-hals-rompboerderij uit de jaren 30 van de twintigste eeuw. Opmerkelijk zijn het nagenoeg gaaf bewaarde interieur met oorspronkelijke indeling en diverse details, waaronder de originele voordeur met smeedijzeren beslagwerk.

Voor de eeuwigheid bewaard

Via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) wordt de Mariahoeve met 25 hectare grond voor een symbolisch bedrag overgedragen aan de stichting Monumentenbezit. Door borging van het monument blijft het boerderijcomplex voor de eeuwigheid bewaard.

De hoeve in Hazerswoude wordt opgenomen in de collectie van 30 historische monumenten die Monumentenbezit verspreid over het land in eigendom heeft en onderhoudt. Zij blijft boerderij en verkeert in goede staat.

NMo

De Nationale Monumentenorganisatie, een vereniging met zestien leden, richt zich op:

  • Verwerving van monumenten die geen plaats kunnen vinden;
  • Kennis- en informatie uitwisseling binnen leden en daarbuiten;
  • Bekendmaken van publiek met monumenten;
  • Dienstverlening voor leden en daarbuiten.

Monumentenbezit

De stichting Monumentenbezit is in 2014 opgericht om op te treden als landelijke beheersorganisatie voor monumenten en/of cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Zij zet zich in voor behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie van beschermde bouwwerken.

De monumenten van Monumentenbezit liggen verspreid over heel Nederland. Van kasteel, vesting en toren tot kerk. “Ons erfgoed kent een lange geschiedenis. Daar zijn we trots op. We vertellen graag hun verhalen”, aldus de beheersorganisatie.

1 reactie op “Monumentenbezit verwerft Mariahoeve”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.