Ga naar de inhoud

Protest tegen verstening villastraat in Doetinchem

Plantsoenstraat Doetinchem

De Plantsoenstraat behoort tot de mooiste straten van Doetinchem. Aan de ene kant, op de plaats van de gedempte stadsgracht, een lommerrijk plantsoen met hoogopgaand geboomte. Aan de andere kant een rij monumentale villa’s. Het verbouwingsplan voor de eerste villa in de rij stuit op fel verzet van omwonenden. Ook de historische vereniging Deutekom kant zich tegen de plannen van de projectontwikkelaar.

Niet alleen wil de ontwikkelaar de kap lichten en vervangen voor meer woonruimte, hij wil ook het nog onbebouwde deel van het erf vol proppen met woonblokken. De opbrengst uit die extra woonruimte zegt de man nodig te hebben om de restauratie van de vervallen villa, een gemeentelijk monument uit 1868, te kunnen financieren.

Bedorven uitzicht

Omwonenden vrezen een bedorven uitzicht en aantasting van hun leefomgeving. Ze zijn kwaad dat ze niet tijdig in de verbouwings- en nieuwbouwplannen zijn gekend.

Ze voelen zich overvallen omdat de projectontwikkelaar en de lokale overheid al drie jaar met elkaar in gesprek bleken toen ze van de plannen hoorden. Gesproken wordt over een ernstige aantasting van het monument en verstening van het erfgedeelte dat ze liever zien als tuin.

De geplande bebouwing van het tuingedeelte tot aan de rooilijn van de Plantsoenstraat wordt als aantasting van het karakteristieke stadsgezicht ervaren. De buren vrezen verdere verstening van het straatbeeld door precedentwerking. Als dit wordt toegestaan kunnen volgens hen alle groene ruimtes tussen de villa’s te gelde worden gemaakt voor nieuwbouw.

Pleidooi voor herstel

De omwonenden pleiten voor herstel van de oude groene glorie van de Plantsoenstraat toen veel tuinen nog niet werden gebruikt als parkeerplaats. De gemeente Doetinchem zegt in een reactie dat het plan voor Plantsoenstraat 73 nog in een uitwerkende fase van de initiatiefnemer verkeert en er nog niets definitief is.

Foto: Villa Plantsoenstraat 73, Doetinchem (foto Leo ten Have).

 

2 reacties op “Protest tegen verstening villastraat in Doetinchem”

  1. : Villa Plantsoenstraat 73, Doetinchem

    Behouden, zoals het is. Niks verkwanselen aan projectontwikkelaars!!

  2. Weer een voorbeeld van een projectontwikkelaar die de Gemeente onder druk wil zetten om een pand te restaureren waarbij de restauratie niets mag kosten, en daarom de boel financieel dicht timmert. Hierdoor laten zij zien geen ruk te geven om het monument in haar stedelijke context. De Gemeente doet er beter aan om instandhouding van haar monumenten te eisen in plaats van mee te denken in onzuivere voorstellen. Dat is zij aan haar eigen ingestelde wetgeving rond monumentenzorg verplicht. B.Alkemade, architect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.