Meteen naar de inhoud

Beroep tegen verbouwing van Amsterdam Museum

De  Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de verbouwing van het Amsterdam Museum. Ook erfgoedvereniging Bond Heemschut is in beroep gegaan. Tegelijkertijd is een verzoek voor een voorlopige voorziening gedaan. Dat is inmiddels behandeld.

De VVAB had al in juli 2022 in een zienswijze ernstige bezwaren geuit tegen het ingrijpende verbouwingsplan van het rijksmonumentale complex van het voormalige Burgerweeshuis. Daar is haars inziens niet of nauwelijks naar geluisterd want ‘het plan is niet zodanig aangepast dat de bezwaren zijn weggenomen’. Volgens de vereniging was beroep aantekenen daardoor onvermijdelijk.

Aantasting

Het bouwplan betekent zowel een aantasting van de alleroudste stedenbouwkundige structuur van het oude stadshart van Amsterdam als een aantasting van het monumentale gebouwencomplex zelf, vinden de bezwaarmakers.

Aan het beroep is een bouwhistorische verkenning met waardenstelling ten grondslag gelegd. Daaruit blijkt dat de vorige ingreep uit 1975, inclusief de toen tot stand gekomen Schuttersgalerij, van monumentale waarde is.

Voorlopige voorziening

De VVAB heeft ook een voorlopige voorziening gevraagd om de sloop- en bouwwerkzaamheden op te schorten tot het beroep is behandeld. Dit omdat de gemeente Amsterdam niet bereid bleek te wachten op de uitkomst van de beroepsprocedure en had aangegeven al in de maand januari te willen beginnen met de werkzaamheden.

De zitting van de voorzieningenrechter vond plaats op donderdagmiddag 12 januari 2023. Ter zitting bleek dat alternatieven niet zijn onderzocht. Daarmee is volgens de VVAB niet aangetoond dat de ingreep noodzakelijk is. Uitspraak binnen twee weken. Het beroep wordt later nog behandeld.

Foto: Schets van de situatie in 1975.

 

3 reacties op “Beroep tegen verbouwing van Amsterdam Museum”

  1. Hoewel ik niet ervan op de hoogte ben wat de plannen precies zijn, pleit ik ervoor dat het complex niet zomaar aangetast wordt. Ik sta volledig achter de argumenten van WAB.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: