Ga naar de inhoud

Renovatie Binnenhof vergt circa 2 miljard euro

De renovatie van het Binnenhof te Den Haag gaat in totaal circa twee miljard euro kosten. Aanzienlijk meer dan gedacht. Dit omdat de staat van het 800 jaar oude complex slechter blijkt dan waar het demissionaire kabinet Rutte IV van uit is gegaan. Ook is meer asbest aangetroffen en zijn loonkosten en prijzen van bouwmateriaal gestegen.

Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) informeerde de Tweede Kamer vandaag (dinsdag 16 april) over de kostenstijging in de 11e voortgangsrapportage Binnenhof renovatie. De Jonge: “Nu we werkelijk kunnen zien hoe slecht de staat van het gebouw is, de ontwerpen bijna zijn afgerond en de strengere veiligheidseisen in de ontwerpen verwerkt, kunnen we een betere schatting maken van de kosten. Die blijken fors hoger dan gedacht. Maar ze zijn onvermijdelijk. Met de renovatie kunnen we dit schitterende monument, het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in gebruik is en het hart van onze democratie, voor de toekomst behouden”.

Complexe opgave

De opknapbeurt is een complexe opgave. Het Binnenhof omvat zo’n 4.000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Vrijwel alle met monumentale status en zonder uitzondering verschillend. Het Binnenhof heeft een totaal vloeroppervlak van bijna 90.000 vierkante meter.

Het renovatieproject kent verschillende fasen; van ontwerp tot uitvoering. Doordat de ontwerpen voor de gebouwen vrijwel definitief zijn en de resultaten van de onderzoeken bijna klaar, kon met de onderhandelingen met aannemers een begin worden gemaakt. Daarmee wordt de omvang van het benodigde budget steeds duidelijker.

Slechte staat

Nu de onderzoeken in de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State zo goed als klaar zijn, blijkt de staat van het complex veel slechter dan in 2015 werd voorzien. Er kwamen ernstige bouwkundige gebreken aan het licht. Zo bleek het dak van de Eerste Kamer los te zitten. Reden waarom trekkabels zijn gespannen om te voorkomen dat tijdens de werkzaamheden ongelukken gebeuren. Monumentale trappen bleken instabiel en niet langer bruikbaar.

Door de jaren heen zijn in muren allerlei gaten geboord om kabels en leidingen te trekken, wat de constructie ernstig heeft beschadigd. Bovendien is aanzienlijk veel meer asbest gevonden dat moet worden verwijderd. Dit soort werkzaamheden in een monument als het Binnenhof is zeer specialistisch en tijdrovend. Het verwijderen van asbest achter monumentale muren bijvoorbeeld vergt veel meer tijd dan in een normaal gebouw. Ook kan er geen systeemplafond opgehangen worden; dus veel installaties, leidingen en kabels moeten in de monumentale vloeren en wanden weggewerkt worden. Om een simpel stopcontact te maken zijn meters kabels nodig opdat aanleg de monumentale muren niet beschadigt.

Toelichting op het budget

Omdat bij het begin van de verbouwing is vastgesteld dat op dat moment niet alle kostenbepalende factoren konden worden begroot, is destijds afgesproken dat de begroting om vier redenen jaarlijks kan worden opgeplust: 1. De staat van het gebouw 2. Hogere veiligheidsvereisten 3. Hogere duurzaamheidseisen en 4. Marktspanning.

Bij de Voorjaarsnota in 2023 was het budget voor de renovatie 843,6 miljoen euro. Ieder jaar wordt het bedrag geclaimd waarvan zeker is dat dat het komend jaar uitgegeven wordt. Dit jaar is het budget opgehoogd met 790 miljoen euro. Tel daar de jaarlijkse indexering bij en het totaal komt op 1.651,9 miljoen euro.

Gelet op de omschreven ontwikkelingen, is nu al duidelijk dat in 2025 een nieuw bedrag geclaimd moet worden. Voor de hele renovatie houdt het kabinet rekening met een bedrag van circa 2 miljard euro.

Cultureel erfgoed

Het Binnenhof is het oudste parlementsgebouw ter wereld dat nog in functie is. Sinds de eerste aanleg in de dertiende eeuw is er voortdurend bijgebouwd, afgebroken en verbouwd. De renovatie zorgt voor behoud van het cultureel erfgoed. Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer twee keer per jaar over de voortgang.

Lees hier de Kamerbrief TK inzake aanbieding 11de voortgangsrapportage Binnenhof renovatie.

Foto: Document voor een Monument.

 

1 reactie op “Renovatie Binnenhof vergt circa 2 miljard euro”

  1. Belangrijke, interessante en duidelijke toelichting.
    Dit complex MOET voor de komende generaties behouden blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.