Ga naar de inhoud

Restauratie Maastunnelgarages in Rotterdam rond

De restauratie van de twee Maastunnelgarages te Rotterdam is afgerond. De monumentale onderdelen zijn in ere hersteld en gereconstrueerd op basis van oude archiefstukken.

Zo zijn voor beide gebouwen in Engeland glazen bouwstenen vervaardigd. Ook bijzonder zijn de stalen kanteldeuren, die vanuit het originele ontwerp in oorspronkelijke staat zijn teruggebracht.

Indrukwekkend

Het Maastunnelcomplex is een indrukwekkend infrastructureel object, een monument van automobiliteit en ingenieurskunst, ruimtelijk en symbolisch onlosmakelijk verbonden met de stad Rotterdam.

De Maastunnel onder de Nieuwe Maas tussen de Parkkade en Oud-Charlois is met bijbehorende onderdelen aangelegd in de jaren 1937-1942 in opdracht van het lokale bestuur, naar ontwerp van de architect van Gemeentewerken, ir. A.J. van der Steur.

Omdat men toentertijd zelf zorg wilde dragen voor het wegslepen van in de tunnelbuizen gestrande voertuigen verrees zowel aan de zuid- als aan de noordoever een garagegebouw. Daarin konden twee sleep/takelauto’s worden ondergebracht en onderhouden. Ook tijdelijk gestrande voertuigen vonden er een plek.

Opdracht

Bouwbedrijf Jurriëns begon eind 2018 in opdracht van de gemeente Rotterdam met de restauratie van de twee Maastunnelgarages, in- en extern.

Zoals de namen al aangeven ligt het ene gebouw op de noordoever van de Maas en het andere op de zuidoever. Beide zijn niet identiek, maar vertonen in opzet, gebruik en detaillering gelijkenissen.

De twee gebouwen zijn op bouwtechnische, functionele en installatietechnische aspecten aangepakt. Ook bescherming tegen vandalisme en criminaliteit was onderdeel van de restauratie.

2 reacties op “Restauratie Maastunnelgarages in Rotterdam rond”

  1. Theo van Roosmalen

    Geweldig dat dit soort erfgoed bewaard blijft. Tussen Den Bosch en Vught staat ook een gerestaureerd tankstation wat nu een totaal andere bestemming heeft. We moeten zuinig blijven op erfgoed waarin een kwalitatief karakter zit. Dit geldt m.i. ook voor flats, appartementen, industriële gebouwen e.d. van bekende en minder bekende architecten. Bij het restaureren van een gebouw moet wel een goed sluitende exploitatie zitten om het gebouw te herbestemmen en of hergebruiken.

  2. Wat een fantastisch initiatief.
    Moet ook met de gebouwen in diergade Blijdorp gebeuren. En het liefs de toren er weer bijzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.