Meteen naar de inhoud

Rotterdam heeft eerste parkdirecteur Nederland

Rotterdam heeft de eerste parkdirecteur van Nederland: Nienke van Wijk. In dienst van de Stichting het Park vervult zij een nieuwe functie voor een historische plek. Onder haar leiding wordt rijksmonument het Park in oude luister hersteld. Samen met een toegewijd team hoveniers draagt Van Wijk zorg voor de cultuurhistorische waarde en de programmering van het Park.

Het Park is in 1852 aangelegd als ‘publieke wandeling’ naar ontwerp van de befaamde landschapsarchitecten, vader en zoon Jan David en Louis Paul Zocher. Op welke plek in het Park je ook bent, overal lijkt het alsof de natuur vrij spel heeft.

Slingerende paden met knisperende halfverharding, spiegelende waterpartijen en glooiende oevers, de Zochers bedachten alles tot in detail met het doel de wandelaar te raken met schoonheid. Het aangelegde stadspark als geïdealiseerde romantische natuurbeleving. De Zochers zijn onder andere bekend van het Vondelpark in Amsterdam en de tuinen van Paleis Soestdijk.

Sleets

Sinds 2011 is het Park rijksmonument maar het is door intensief gebruik sleets geraakt. Een bijzondere vorm van publiek-private samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Stichting Droom en Daad heeft geleid tot de Stichting het Park. Bij de oprichting is samengewerkt met de Central Park Conservancy uit New York. Die blijft ook betrokken als adviseur.

Het Park – gesitueerd aan de voet van de Euromast, tussen de Nieuwe Maas en het stadscentrum – is met 21 hectare het grootste groene rijksmonument van de Maasstad. De meeste mensen wonen sinds begin deze eeuw in steden waardoor de druk op publieke groene plekken, zoals stadsparken, enorm is toegenomen.

Transformatie

Op het ogenblik maakt het Park een transformatie door die de oorspronkelijke schoonheid van het rijksmonument moet terugbrengen. Hiervoor wordt samengewerkt met ecologen, ontwerpers en historici.

Nienke van Wijk: “Het Park is een plek voor verbinding, verbeelding en inspiratie, in ieder seizoen voor alle bezoekers. Ik heb ontzettend veel zin me in te zetten om met behoud van de cultuurhistorische waarde het Park aantrekkelijk te maken voor bezoekers van nu. Iedereen is welkom om mee te denken en te doen. Zeker liefhebbers van stedelijk groen die met schoffel, snoeischaar en hark de handen uit de mouwen willen steken”.

Foto: Onder leiding van Nienke van Wijk, de eerste parkdirecteur van Nederland, wordt rijksmonument het Park in Rotterdam in oude luister hersteld (foto Ronald Tilleman).

2 reacties op “Rotterdam heeft eerste parkdirecteur Nederland”

  1. Hallo, ik lees het bericht over Nienke als eerste parkdirecteur. Allereerst mijn respect en felicitaties met de prachtige positie.

    Bij her lezen vroeg me af wat de definitie van de titel parkdirecteur is.

    Er zijn vele stichtingen zoals bijv Artis als botanische tuin met n vrouwelijke directeur en stichting Hortus Nijmegen, onderdeel van rijksmonument park Brakkenstein waar ik met veel plezier samenwerk met gemeente Nijmegen voor het beheer en herstel naar cultureel erfgoed aanjagen als “echte Parkdirecteur”

    Met n vrolijke parkgroet,
    Willemijn van Hulten

  2. Geweldig nieuws. Maar misschien ook fijn om Mw, van Wijk even voor te stellen? Wel zo interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: