Ga naar de inhoud

Sloop dreigt voor boerderij Bierboom in Wageningen

Het mooie witte boerderijtje Bierboom aan de Dolderstraat 51 in Wageningen wordt met sloop bedreigd. Het laatste oorspronkelijke boerderijtje op de Eng staat te koop. De andere zijn hun karakter verloren door aanpassingen of vervangen. Ook voor Dolderstraat 51 behoort nieuwbouw tot de mogelijkheden.

Belangstellenden kunnen op 26 mei een bod uitbrengen, zo blijkt uit de verkoopadvertentie. Men kan ter plaatse geheel naar eigen wensen zijn of haar droomhuis verwezenlijken, heet het.

Zorgen

De Stichting Wageningse Eng (SWE) maakt zich zorgen over de mogelijke aantasting van deze iconische plek op de Eng. Voorzitter Ciska van der Genugten: ‘Dit is de laatste karakteristieke eenvoudige boerderij met compleet erf op de Eng dat nog niet verworden is tot een soort van villa met bijbehorende tuin. Het heeft zijn oorspronkelijke agrarische karakter nog, met een boomgaardrestant, grasland en moestuinen er omheen”.

Volgens de gemeente Wageningen is conform het wettelijk kader herbouw mogelijk. Zolang binnen de grenzen van het bestemmingsplan wordt gebouwd, is dat toegestaan.

Tuin van Wageningen

Het oorspronkelijke agrarische karakter van de Eng wordt steeds meer aangetast door allerlei veranderingen. Daarom is in 2020, op initiatief van de plaatselijke overheid, een visie voor de Wageningse Eng opgesteld.

Daarin staat dat de Eng een van de laatste resten vormt van uitgestrekte dorpsakkers aan de zuidwestrand van de Veluwe. Kernkwaliteit is het waardevolle en unieke landschap met zijn cultuurhistorische en ecologische waarden; de Eng wordt daarom ook wel de Tuin van Wageningen genoemd. Deze kernkwaliteit zou behouden en waar mogelijk versterkt moeten worden, vindt de SWE.

Aanvraag monumentenstatus

Sloop en nieuwbouw van Dolderstraat 51 tasten volgens de stichting de kernkwaliteit aan. Maar omdat het bestemmingsplan door de gemeente nog niet in overeenstemming is gebracht met de visie is sloop vooralsnog mogelijk.

Daarom heeft de SWE voor de Bierboom de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd vanwege zijn karakter en karakteristieke ligging. In de aanvraag krijgt de stichting steun van het Netwerk Erfgoed Wageningen, waarin onder andere Bond Heemschut, de Historische Vereniging Oud Wageningen, Mooi Wageningen en andere erfgoedorganisaties verenigd zijn.

Waarden

Uit een eerste verkenning van bouwhistoricus Bart van Aller blijkt dat het boerderijtje een interessante bouwgeschiedenis kent. Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van traditioneel-ambachtelijke architectuur van begin 20e eeuw. Ook in bouwmassa en detaillering is het object goed bewaard gebleven.

Het boerderijtje heeft volgens Van Aller cultuurhistorisch waarden vanwege zijn prominente ligging in het landschap, de ontwikkelingsgeschiedenis binnen de oude voormalige landbouwenclave de Wageningse Eng en de voormalige agrarische bedrijfsvoering in die streek. Naast de historische waarden is het complex beeldbepalend voor het landschap van de Wageningse Eng en is de Bierboom tevens een van de laatste agrarische gebouwen uit het begin van de 20e eeuw in de Wageningse Eng.

Behoud mogelijk

Volgens penningmeester Arno Boon van de SWE, in het dagelijks leven directeur van BOEi, zijn op de Eng al veel gebouwen vervangen door nieuwbouw. “Ik denk, op basis van mijn professionele expertise als het gaat om restaureren en herbestemmen, dat behoud mogelijk is”.

De Bierboom typeert waar de Eng voor staat: een kleinschalig agrarisch landschap met agrarische bebouwing. Het is bovendien beeldbepalend aan de belangrijkste toegang tot de Eng en staat voor alles wat de Eng was en kan zijn. Opvallend was dat tijdens de kijkdagen veel kijkers zeiden: “Als het ons lukt om in dat boerderijtje te wonen dan zou dat de mooiste plek in Wageningen zijn”.

De Stichting Wageningse Eng hoopt dat het lukt het boerderijtje op deze plek te behouden.

Foto: Boerderij Bierboom aan de Dolderstraat 51 in Wageningen (foto Historische Vereniging Oud Wageningen).

 

2 reacties op “Sloop dreigt voor boerderij Bierboom in Wageningen”

  1. Frits Niemeijer

    De locatie van het keuterijtje binnen de weidsheid van de – desondanks nog steeds kleinschalig verkavelde – Wageningse eng brengen mee dat het om een schilderachtig ruimtelijk ensemble gaat – hoewel het huisje op zich (vermoedelijk) geen uitzonderlijke intrinsieke waarden bezit.
    Kijk voor de situering maar eens op Google Earth en/of Google Street View.
    Als historisch-geograaf ondersteun ik de argumenten het huisje te behouden van harte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.