Ga naar de inhoud

Spaanse Schans eerste archeologische monument Lochem

Lochem heeft haar eerste gemeentelijke archeologische monument aangewezen: een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (of Nederlandse Opstand). Het gaat om een Spaanse Schans op de Lochemse Berg, de stuwwal tussen Lochem en Barchem.

De schans, een aardewerk met in dit geval twee bastions op de hoekpunten, is waarschijnlijk tussen het einde van de 16e eeuw en het midden van de 17e eeuw aangelegd en gebruikt.

Zien en beleven

Het archeologische monument in de Achterhoekse gemeente ligt midden in een bos in een prachtig natuurgebied. De wallen van het verdedigingswerk zijn nog steeds zichtbaar.

De plaatselijke overheid en het Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) bekijken de komende tijd hoe zij een bezoek aan de schans voor inwoners en toeristen tot een beleving kunnen maken. Zo gaan zij regionale aansluiting met onder andere het nabijgelegen Groenlo onderzoeken, evenals de ontwikkeling van een wandelroute langs deze en andere kenmerkende historische punten op en rond de Lochemse Berg.

Historie

Het Oostgelderse Lochem kent een lange geschiedenis van belegering en ontzet. De stad lag aan de frontier met het oosten en ging diverse malen over van Spaanse naar Staatse handen.

Zo nam Fransisco Verdugo de kern aan de Berkel in 1582 in na een belegering van twee maanden, om later datzelfde jaar weer te worden verdreven. De geduchte Ambrogio Spinola slaagde er in 1606 nogmaals in Lochem te bezetten, ditmaal na anderhalve week strijd én met de inname van Groenlo en Bredevoort.

Linies en installaties                       

Om dat militaire schaakspel mogelijk te maken werden in de omgeving linies en installaties aangelegd, waaronder de nu monumentale schans. Onduidelijk is onder wiens bewind het aardewerk is aangelegd en of het wellicht door verschillende veldheren is gebruikt. Feit is, dat het al op oud kaartmateriaal uit 1787 is afgebeeld als d’ Oude Schans. De locatie leeft dan ook al lang voort in de collectieve herinnering van de regio.

Foto: Het archeologische monument op de Lochemse Berg ligt midden in een bos in een prachtig natuurgebied (foto Greenhouse Advies).

 

1 reactie op “Spaanse Schans eerste archeologische monument Lochem”

  1. Bij Reusink richting Lochemse weg is waarschijnlijk een Spaans kerkhof geweest. Moe heeft dat al eens laten onderzoeken door Amersfoort.
    Groetjes Gerda Tiessink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.