Ga naar de inhoud

Strijd om geldbedrag Molenprijs brandt los

De competitie om de Molenprijs 2022 gaat op 7 september van start. Vier totaal verschillende projecten strijden om de hoofdprijs van 75.000 euro. Met het geld kan de winnaar een molendroom werkelijkheid laten worden.

De uitdaging voor de genomineerden is om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Niet alleen de winnaar gaat met een flink bedrag naar huis, de andere drie projecten krijgen het aantal ontvangen stemmen in euro’s uitgekeerd. Elke stem levert dus geld op.

Stemmen kan eenieder vanaf 18 jaar vanaf woensdag 7 september 10.00 uur tot en met zondag 2 oktober 23.59 uur, via www.molenprijs.nl De winnaar wordt op dinsdag 11 oktober bekend gemaakt.

Organisator De Hollandsche Molen zet zich al bijna een eeuw in voor behoud van de ruim 1.200 nog werkende wind- en watermolens in Nederland.

Diversiteit in molenland

De competitie gaat dit jaar tussen een restauratieproject (Noordbroek, Gr), een herbouwproject (Vianen, Ut), een educatieproject (Oudegein, Ut) en het herstel van een molenerf (Hellouw, Gld).

Daarmee wordt zichtbaar op hoeveel verschillende plaatsen en manieren vrijwilligers zich met passie inzetten voor het cultuurhistorische erfgoed. De Hollandse Molen: “Molens zijn van ons allemaal en ondanks hun respectabele leeftijd springlevend”.

De Voorste Molen in Hellouw (Gld)

Op het oude molenerf van De Voorste Molen in het Gelderse Hellouw is nog prachtig te zien hoe de molenaar en zijn gezin vroeger leefden. Het droogmalen van het omliggende land was de belangrijkste taak van de molenaar, die vaak met een heel gezin in de molen woonde.

Het was knus, maar geen vetpot; alle brandgevaarlijke activiteiten moesten buiten de molen. Dus was er het backhuijs om in te bakken en koken en de molenschuur om kippen en ander kleinvee te houden. Beide gebouwtjes zijn er nog, maar staan op instorten. De Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied wil de gebouwtjes restaureren en zo het molenerf in originele staat bewaren.

De Noordstar in Noordbroek (Gr)

De Noordstar in Noordbroek is dit jaar de enige genomineerde uit het noorden van het land. Ook in 2021 deed Molenstichting Midden- en OostGroningen mee. Toen werd zij tweede, met het project om molen De Dellen van nieuwe roeden te voorzien. Het verschil in aantal stemmen met winnaar De Otter uit Amsterdam was klein.

Dit jaar is de stichting vast van plan om de hoofdprijs van 75.000 euro mee naar Groningen te nemen. Met het geld kan korenmolen De Noordstar van een nieuwe kap en gerestaureerde roeden worden voorzien. Want een molen moet draaien: “Stilstand is achteruitgang”.

Herbouw wipkorenmolen in Vianen (Ut)

Herbouw van de wipkorenmolen in Vianen is al vanaf 1994 de grote wens van een speciaal hiervoor opgerichte stichting. Initiatiefnemers Arti Enkelaar en Piet Kastelein zijn er bijna dagelijks mee bezig.

Er zijn al veel hobbels genomen, maar nu zijn de fundamenten aan het eind van de Buitenstad gelegd. Winst van de Molenprijs moet het mogelijk maken de onderbouw te verwezenlijken. Op de bouwplaats wachten de roeden inmiddels op de laatste fase. Met de afronding daarvan heeft Vianen haar wipkorenmolen terug, die geheel gereconstrueerd wordt aan de hand van bouwbestek uit 1691 dat in de gemeentearchieven bewaard is gebleven.

Speel en Leer minipolder Oudegein (Ut)

De Oudegeinse Poldermolen herinnert in Natuurkwartier Oudegein aan de tijd dat daar vanaf de 17e eeuw land werd drooggemalen. Nu is dat nauwelijks meer voorstelbaar. Reden waarom de Stichting Poldermolen Oudegein een kleine minipolder wil aanleggen.

Ter plaatse kunnen kinderen (én volwassenen) met een sluisje zelf een stukje land laten onderlopen en het met een molenrad weer droogmalen. Zo leren zij spelenderwijs over de historie van het gebied, maar ook over techniek en waterhuishouding. Het project is ontwikkeld in samenwerking met het ROC Midden Nederland en leerlingen van het Cals College,

Jaarlijks

De Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met sponsor de VriendenLoterij. Met de award willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs maakt het mogelijk een molen te herstellen of te verfraaien of een project bij de molen te verwezenlijken. De prijs wordt dit jaar voor de 13e keer uitgereikt.

Onder alle stemmers worden een bijzonder weekeinde logeren in een molen verloot ter waarde van 450 euro.

Foto: De Voorste Molen in Hellouw.

 

 

1 reactie op “Strijd om geldbedrag Molenprijs brandt los”

  1. De speel en leer minimolen in Oudegein lijkt mij geweldig voor kinderen, hierbij kunnen zij leren hoe ons land droog kan blijven.
    Succes met de keuze en met het blad monumentaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.