Ga naar de inhoud

Van Trijntje tot Leeuwinnen

De Commissie Herijking Canon van Nederland heeft vandaag (maandag 22 juni) haar rapport Open vensters voor onze tijd gepresenteerd. Het verslag is overhandigd aan verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De presentatie vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. In de vernieuwde Canon van Nederland zijn tien vensters vervangen, vier hebben een nieuwe naam gekregen en de teksten van alle vensters zijn door de commissie bekeken en herschreven.

Zeven hoofdlijnen

De Commissie Herijking Canon van Nederland onder voorzitterschap van James Kennedy (hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis) zegt zich te hebben gericht op het ontwikkelen van een canon die het onderwijs ondersteunt en de historische kennis en inzicht onder leerlingen vergroot.

Reden waarom zij naast het vernieuwde vensterpalet zeven hoofdlijnen presenteert, die de vijftig onderwerpen uit de canon inhoudelijk en thematisch aan elkaar verbinden. De hoofdlijnen kunnen dienen als vertrekpunt voor thematisch en vakoverstijgend onderwijs, en gaan over onderwerpen als Sociale (on)gelijkheid, Politiek en samenleving en Taal, kunst en cultuur.

Vensterpalet

De herijkte Canon van Nederland blijft bestaan uit vijftig vensters. Er zijn tien nieuwe vensters gekozen: Trijntje (het oudste skelet uit de prehistorie), Jeroen Bosch, Maria van Bourgondië, Johan van Oldenbarnevelt, Sara Burgerhart, Anton de Kom, Marga Klompé, de gastarbeiders, kolen en gas en Het Oranjegevoel.

Tien vensters keren niet terug: Floris V, Karel V, De Republiek, Grachtengordel, Buitenhuizen, De Stijl, Willem Drees, Crisisjaren, Veelkleurig Nederland en de Gasbel.

Bij de samenstelling van het vensterpalet is volgens de commissie zoveel mogelijk rekening gehouden met de door haar vastgestelde aandachtspunten voor een ‘evenwichtige canon’. Het vernieuwde palet is te vinden via www.canonvannederland.nl, waarin vanaf vandaag (maandag 22 juni) de website www.entoen.nu is opgegaan.

Herijking

De Canon van Nederland is tussen 2005 en 2007 samengesteld door de commissie Van Oostrom. Een van de adviezen van die commissie was de canon eens in de zoveel tijd tegen het licht te houden. De Commissie Herijking Canon van Nederland adviseert de canon voortaan elke tien jaar te herijken.

2 reacties op “Van Trijntje tot Leeuwinnen”

  1. Wat een links goedgekeurd geheel. Met dd haren erbij slavernij, vrouwen en weg Vadertje Drees.

  2. Eeuwenlang goed bewaard in Nederlandse veenbodem is Trijntje. Haar naam verwijst naar hoe ze gevonden is, namelijk bij de aanleg van de goederenspoorlijn van Europoort naar Duitsland. Al geruime tijd zichtbaar in Openluchtmuseum Arnhem. Dat was destijds voor mij een verrassende ervaring. Maar nu nieuw in de canon, blijkbaar. Trijntje mag blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.