Ga naar de inhoud

Verbijstering: Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Het voortbestaan van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder loopt gevaar. Ondanks een positieve beoordeling kan het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de aangevraagde vierjarige financiële steun wegens geldgebrek niet honoreren. Daarmee wordt de situatie van het museum dusdanig nijpend dat sluiting dreigt.

In Ons’ Lieve Heer op Solder aan de Oudezijds Voorburgwal, verstopt op de Wallen, gaan bezoekers op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

Geschiedenis

Het godshuis in Amsterdam is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen verboden waren.

Protestanten hadden in 1578 de macht. Rooms-katholieken – in de 17e en 18e eeuw ongeveer twintig procent van de Amsterdamse bevolking – kwamen op het tweede plan. Zij konden voor de mis niet langer terecht in officiële kerken, want die waren voortaan bestemd voor de protestantse eredienst.

Verbijstering

Dat het AFK vanwege onvoldoende budget (de organisatie kampt met een tekort van 6,6 miljoen) de aanvraag voor de vierjarige subsidie over de periode 2021 – 2024 niet kan inwilligen, heeft bij Ons’ Lieve Heer op Solder tot verbijstering geleid. Het bericht sloeg in als een bom.

Directeur Birgit Büchner: “Ons museum is cultureel en religieus erfgoed van de Nederlandse hoofdstad. Het woonhuis met de verborgen kerk op zolder representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Bovendien focussen wij met ons museum op de actuele betekenis van dit uitzonderlijke monument. De link met het heden wordt gewaardeerd: door bezoekers, scholen en het AFK”.

Help!

Ons’ Lieve Heer op Solder behoort met het Rijksmuseum tot de oudste musea van Amsterdam. Het voltooide vijf jaar geleden een omvangrijke verbouwing.

Voor de betrokken lezer sprak erfgoedmagazine MONUMENTAAL o.a. met woordvoerder Olmo van Kranen. “Alle steunbetuigingen, positieve berichten en donaties stellen wij op prijs. Koop a.u.b. een kaartje en kom langs in het museum. Daarmee helpt u ons en krijgt u het prachtige monument te zien”, benadrukt hij.

Foto: Interieur Ons’ Lieve Heer op Solder (foto Arjan Bronkhorst).

5 reacties op “Verbijstering: Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder”

  1. Sluiting van dit museum zou een schande zijn! Het is zeer de moeite waard!! Hopelijk wordt het behouden!!

  2. Werkelijk, dit moet blijven. Het hoort bij alle Nederlanders en hun verleden.
    Alle inwoners van Nederland, ook de nieuwe moeten dit eens gezien hebben.
    Voor ons is het een vast item als wij met gasten in Amsterdam komen.

  3. Alles wat Amsterdam bijzonder maakt wordt langzaam maar zeker gesloopt! Een triest vooruitzicht voor dit unieke stukje erfgoed!
    Heeft de waan van de dag het verstand verdrongen bij de verantwoordelijke bestuurders??

  4. Len Roest-Kerkmeester

    Bij ’n bezoek en vol bewondering van het mooie “vernieuwde entree” (dat toch vrij recent veel investering kostte), kom je in het historische “pareltje”! Zo’n bijzonder schuilkerkje in goede staat is het behouden waard.
    Wellicht is er commercieel een mogelijkheid tot extra inkomsten bij het aanbieden van “gepast” gebruik (in de avond voor bijv. muziekuitvoeringen (kleine concerten) , lezingen, poëzie – voordrachten etc.
    Zelf ben ik als oud Amsterdamse daar zo’n 50 jaar geleden getrouwd en dus ook nu wellicht (deels) als trouwlocatie, viering jubilea etc. te “verhuren”?
    Ook voor de leerlingen van zeker Amsterdamse scholen maar ook uit andere regio past een concreet “geschiedenis-excursie-bezoek”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.