Ga naar de inhoud

Vier nieuwe documentaire collecties in MoW Register

UNESCO heeft vier documentaire erfgoedcollecties waar Nederland bij betrokken is, ingeschreven op het internationale Memory of the World Register. Twee inschrijvingen zijn volledig uit ons land afkomstig: De Digitale Stad en De Erasmus Collectie Rotterdam.

Bij twee andere inschrijvingen nomineerde Nederland het erfgoed samen met andere landen. In totaal schreef UNESCO op 18 mei wereldwijd 64 documentaire erfgoedcollecties in op het Register Memory of the World.

Met de vier nieuwe inschrijvingen neemt het aantal items op het Internationale MoW Register dat geheel of gedeeltelijk uit Nederland afkomstig is, toe tot twintig.

Volledig Nederlandse inschrijvingen

DDS: De Digitale Stad is een digitaal netwerk dat als een van de eerste online internet-netwerken functioneerde. Het werd halverwege de jaren ’90 gebouwd op publieke waarden en onderhouden door een actieve community (Waag Futurelab, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, KB nationale bibliotheek en Museum Amsterdam).

De Erasmus Collectie Rotterdam is de grootste Erasmuscollectie ter wereld die ruim 3.000 oude boeken van én over Desiderius Erasmus van vóór 1900 omvat (Bibliotheek Rotterdam).

Inschrijvingen met andere landen

Hikayat Aceh zijn drie manuscripten over het leven in Aceh (Atjeh), Indonesië, in de 15e tot 17e eeuw (Universitaire Bibliotheken Leiden1 en National Library of Indonesia).

Documentair erfgoed van tot slaafgemaakten van de Nederlandse Caraïben en hun afstammelingen 1816 – 1969. Deze inschrijving omvat talloze archieven en collecties waarin het systeem van slavernij is terug te vinden. Zoals de slavernijregisters, aktes van de burgerlijke stand of de administratie waarin de vergoedingen voor de plantage-eigenaren bij de afschaffing van de slavernij staan genoteerd (Nationaal Archief, Nationaal Archief Suriname, Nationaal Archief Curaçao, Overheid Sint Maarten en het National Archeological Anthropological Memory Management Curaçao) .

Felicitaties

Martin Berendse, voorzitter van het Nederlandse Memory of the World Comité, feliciteert de instellingen met de inschrijvingen. “Het is bijzonder hoe divers en gevarieerd het Nederlands documentair erfgoed is, en dat het zo’n mondiale impact en betekenis heeft”.

Ook voorzitter Kathleen Ferrier van de Nederlandse UNESCO Commissie, onderstreept het belang van de inschrijvingen. “Dit documentaire erfgoed geeft opnieuw aan hoe belangrijk gemeenschappelijke waarden en mensenrechten zijn. En hoe ons dit definieert. Ook in wat we nalaten, zoals bijvoorbeeld de documenten vanuit de vier landen over ons gezamenlijke slavernijverleden”.

Memory of the World

Met het Memory of the World Programma probeert UNESCO waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en beschermen tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging.

Het programma dat al dertig jaar bestaat, creëert bewustzijn voor het belang van documentair erfgoed voor het collectieve geheugen van de mensheid. Een belangrijk middel hierin is het (internationale) Memory of the World register, een lijst van uitzonderlijk documentair erfgoed met een wereldwijde uitstraling.

Naast het internationale register bestaan er verschillende regionale MoW-lijsten en nationale MoW-lijsten. Nederland heeft sinds vorig jaar een nationaal MoWregister. Die lijst bevat op het ogenblik acht inschrijvingen.

Tour des Inscriptions

Op dinsdag 23 mei bezoekt de Nederlandse UNESCO Commissie de betrokken instellingen om te vieren dat delen van hun collectie zijn toegevoegd aan het Internationale Memory of the World register. Met Suriname, Curaçao en Sint Maarten viert de commissie de Caribische inschrijving met een feestelijke digitale bijeenkomst.

Foto: Boek uit de Erasmus Collectie Rotterdam.

 

1 reactie op “Vier nieuwe documentaire collecties in MoW Register”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.