VOC-museumschip Halve Maen verhuist naar Rotterdam

VOC-museumschip de Halve Maen verhuist van Hoorn naar Rotterdam. Het komt in Delfshaven te liggen voor het VOC-D gebouw. Tussen mei en augustus speelt de Halve Maen een hoofdrol tijdens het festijn Delfshaven 400.

Daarna neemt het schip deel aan Sail Amsterdam. Tussendoor zet de VOC-replica koers naar Lelystad. Tot en met eind maart ligt de Halve Maen nog in de huidige thuishaven Hoorn.

In mei 2015 kwam de Halve Maen voor vijf jaar naar de West-Friese gemeente, dankzij een bruikleenovereenkomst tussen het New Netherland Museum en het Westfries Museum. Het Westfries Museum werd verantwoordelijk voor de exploitatie.

Impact

“Het schip heeft de impact gehad waarop het bestuur van anbi-stichting the New Netherland Museum slechts had durven hopen toen we in 2014 in gesprek gingen met partijen om te kijken of de Halve Maen een nieuw publiek in Nederland kon bereiken en verrijken”, is de conclusie van Eduard van Breen namens het bestuur van het New Netherland Museum.

“De Halve Maen heeft de afgelopen 4,5 jaar een verschil kunnen maken, vooral door haar prachtige thuishaven Hoorn. Niet in het minst dankzij drijvende kracht Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en zijn team. Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor de geweldige inzet van schipper Bram Nijenhuis en zijn bemanning. In de dertig jaar dat de Halve Maen bestaat is er nog nooit zo goed gezeild. Ook dank aan projectcoördinator Annemarie Pothaar en haar groep vrijwilligers. Zij was met zo’n honderd enthousiaste vrijwilligers verantwoordelijk voor het programma. Vanzelfsprekend ook dank aan de gemeente en sponsoren die het verblijf van de Halve Maen in Hoorn mogelijk maakten”.

Boven verwachting

De resultaten bleken volgens Van Breen boven verwachting. Meteen al bij aankomst in 2015 schatte een onafhankelijke firma de mediawaarde van de Halve Maen voor de stad Hoorn drie dagen na aankomst op 264.000 euro. “Naar de totale mediacontributie over de afgelopen bijna vijf jaar kunnen we alleen maar gissen”.

Hoogtepunten

Hoogtepunt was de deelname aan Sail Amsterdam in 2015 toen meer dan zes miljoen mensen de Halve Maen als Hoorns VOC-schip konden zien en bezichtigen.

Via de tour langs de vijf andere VOC- steden door heel Nederland in 2016 maakte een ander groot publiek kennis met het schip. Absoluut hoogtepunt was het bezoek van het koninklijk paar aan Hoorn vorig jaar. Bijzonder waren verder o.a. bezoeken aan het springtijfestival in Terschelling, aan Enkhuizen en Sail Kampen.

Meer dan 100.000 bezoekers

Meer dan 100.000 bezoekers zijn over het dek gekomen en honderden mensen hebben de Nederlandse bijdrage aan de geschiedenis op interactieve manier kunnen ervaren. Los van de vele klassen scholieren die het schip bezochten.

Van Breen: “Gezien de directe positieve impact op personen, bedrijven en de gemeenschap en de onnoemelijke indirecte bijdrage die het schip voor Hoorn betekende, was de beslissing van de Hoornse gemeenteraad om niet te durven willen praten over verlenging van het 5-jarige bruikleenleencontract opmerkelijk en door weinigen goed te begrijpen. Zeker niet nu Hoorn zich als Stad van de Gouden Eeuw in de etalage zet en zo hoopt bezoekers aan te trekken. Op velen kwam dat tegenstrijdig over”.

Veel steden enthousiast

Juist dankzij het succes in Hoorn was er volgens namens het bestuurslid van het New Netherland Museum een gretig aanbod van andere enthousiaste steden om als volgende thuishaven voor de Halve Maen te mogen dienen.

“Zij zagen onmiddellijk de meerwaarde van het enig varende Nederlandse 17e- eeuwse schip voor hun stad en gemeenschap. Wij zijn daarom verheugd dat na vertrek uit Hoorn de Halve Maen koers zal zetten naar VOC stad Rotterdam, waar het in het 17e-eeuwse Delfshaven mag komen te liggen”.

Foto: Museumschip de Halve Maen komt in Delfshaven te liggen voor het VOC-D gebouw (foto Halve Maen Hoorn/Ed Post).     

1 thought on “VOC-museumschip Halve Maen verhuist naar Rotterdam

  1. Goede reis en stevig achterwind voor deze pracht schip, met veel dank aan Bram Nijenhuis en medewerkers voor uitstekend onderzoek gedurende onze hoofdrol in Hoorn!

    Tom Wijsmuller (oud vice-voorzitter – stichting HalveMaan in VS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.