Ga naar de inhoud

Monumentaal kasteel Heel goeddeels in de as

Een enorme vuurzee heeft Kasteel van Heel, in de Limburgse gemeente Maasgouw, in de nacht van 27 op 28 december geteisterd. Hoewel snel ter plaatse, kon de brandweer niet voorkomen dat het dak volledig is verwoest; ook houtconstructies, trappen en kozijnen zijn aangetast. Geheel verloren is het rijksmonument echter niet.

Over de oorzaak van de brand is (nog) niets bekend. Dat vlammen juist nu hun vernietigende werk hebben kunnen doen is extra zuur, omdat de afgelopen jaren is gewerkt aan herbestemming van het langjarig leegstaande pand. Het in verval geraakte voormalige kasteel en klooster aan de Monseigneur Savelbergweg kwam in 2002 vrij en werd zeven jaar later verkocht aan een partij die het object een nieuwe toekomst wilde geven. De vergunning daartoe is verleend. Plan was om voorjaar 2024 te beginnen met de werkzaamheden.

Woon-zorgcomplex

Het uit de 17e eeuw stammende kasteel stond op de nominatie om herbouwd te worden tot woon-zorgcomplex. “Er lagen concrete plannen voor totale herontwikkeling van het terrein, inclusief beide gebouwen”, zegt wethouder Tim Snijckers (Erfgoed, monumenten en archeologie) van de gemeente Maasgouw. “De procedures hiervoor zijn bijna doorlopen”.

Na de brand bezochten regioadviseurs en het Incidententeam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het kasteel, samen met de gemeente Maasgouw en de omgevingsdienst. Ter plaatse zijn maatregelen besproken om verdere schade te voorkomen. Op korte termijn brengt een constructeur advies uit over de huidige staat van het bouwwerk. Naar aanleiding daarvan wordt het kasteel wind- en waterdicht gemaakt. Daarna volgt een waardestelling naar de resterende waarden.

Casco overeind

Het casco, met uitzondering van de kap, staat nog grotendeels overeind. Dat geldt ook voor de binnenwanden. Daardoor is de structuur van het pand nog goed afleesbaar. De afgelopen jaren zijn voor de voorgenomen herbestemming tal van rapporten, tekeningen en foto’s vervaardigd. Die kunnen volgens de RCE gebruikt worden bij eventueel herstel.

Foto: Kasteel Heel na de brand in de nacht van 27 op 28 december. Over de oorzaak is nog niets bekend.

2 reacties op “Monumentaal kasteel Heel goeddeels in de as”

  1. Update: Inmiddels is door storm Henk de toren grotendeels ingestort.

    Deze locatie is in de afgelopen jaren ook veelvuldig als urbex-locatie gebruikt. Uit die hoek zouden ook nog heel erg veel foto’s van (historische) details, materialen en installaties opgevraagd kunnen worden.

  2. Het doet mij pijn dit te lezen “Brandweer kon niet voorkomen dat dak en overig interieur volledig verbrande” er is vrij snel besloten het Rijksmonument geheel te laten uitbranden.
    De brandweer was nog bezig om van uit het naastgelegen grind gat slangen en groten pompen te leggen om veel bluswater bij het kasteel te krijgen maar deze actie werd abrupt afgebroken voor mij de vraag wie hier heeft besloten dit waardevolle kasteel te laten afbranden zodat er ook geen oorzaak van de brand vast gesteld kan worden.
    Ook werd en zeer snel besloten om te gaan slopen om dat het niet meer te redden valt volgens deskundigen en gemeente de sloopkranen stonden klaar om te slopen maar de bezorgde omgeving heeft hier een stokje voor gestoken.
    ook is het vreemd dat het restant van het bouwwerk niet gestut is elders in de gemeente is dit wel gebeurd na een brand in een monumentaal gebouw tw: de Pannenhof. vorengenoemde en de ontwikkelingen de laatste jaren zet mij wel aan het denken wat gemeente en project ontwikkelaar hier het belangrijksten vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.