Ga naar de inhoud

Zutphen wil Gelders Museum huisvesten

Het geschiedenis van Gelderland verdient een museum en wel in de Witte Vleugel, een naoorlogse uitbouw van het oude stadhuis in Zutphen. Dat althans vinden de initiatiefnemers. Dit omdat in de Hanzestad aan de IJssel de wortels liggen van de twee graafschappen waaruit de grootste provincie van Nederland is ontstaan.

Verantwoordelijk wethouder Sjoerd Wanne (Cultuur, Erfgoed) openbaarde de plannen op maandag 15 januari. De ambitieuze voornemens zijn nadien door de zogenoemde ‘Ridders van Gelre’ aan de fracties van Provinciale Staten overhandigd. Wannet: “In het museum komt het Verhaal van Gelderland samen. Voor meer diepgang wordt verwezen naar andere locaties in de provincie. Het Gelders Museum beoogt een soort etalage te zijn binnen een netwerk van kleine en grotere historische musea. Samen vertellen ze het complete verhaal. Een bezoek aan het nieuwe museum wordt straks een sprankelende multimediale belevenis, voor jong en oud, in het historische decor van de oude binnenstad van Zutphen”.

Ridders van Gelre

De Gelderse geschiedenis verschilt op veel punten van de klassieke ‘vaderlandse geschiedenis’, die vaak het perspectief van Holland kiest. Daarom spannen de Ridders van Gelre, René Arendsen en Bas Steman, zich al jaren in om de provinciale historie op een aantrekkelijke manier te presenteren. Dat doen ze voor een groot publiek op Omroep Gelderland. Het provinciebestuur steunt hun idee. De fractieleiders in Provinciale Staten gaven daarom opdracht met een plan te komen. De Ridders: “Dit plan is een belangrijke stap in de mozaïek van de vaderlandse geschiedenis”.

Als locatie voor het Gelders Museum hebben de initiatiefnemers in Zutphen het ’s Gravenhof op het oog. Dat plein behoort tot de kiemcellen van het huidige Gelderland. Daar liggen de wortels van de twee graafschappen waaruit de provincie is ontstaan. In de Walburgiskerk aan deze hof, vond rond 1130 de huwelijksverbintenis tussen Gerard II van Gelre en Irmgard van Zutphen plaats. Daarmee werden de graafschappen Gelre en Zutphen verbonden, waardoor het zwaartepunt van Gelre in de huidige provincie kwam te liggen.

Witte Vleugel

Aan hetzelfde plein zijn het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en de Walburgiskerk gehuisvest. Daar is ook voor Team Archeologie met zijn depot plaats gemaakt. Zo zijn de eerste stappen gezet om in de Hanzestad een plein voor cultuur en erfgoed te creëren – een wens van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Aan het plein bevindt zich ook de Witte Vleugel. De lokale overheid biedt die aan als ‘de perfecte locatie’ voor de vestiging van het Gelders Museum. Musea Zutphen gaat de organisatie op zich nemen, opdat niet een geheel nieuwe organisatie met alle kosten van dien behoeft te worden opgetuigd.

Volgens directeur Paulo Martina van Musea Zutphen voltrekt de verwezenlijking van het Gelders Museum zich vanaf nu volgens een stappenplan. Daarbij worden alle musea in de provincie betrokken die een deel van de geschiedenis vertellen.

Vervolg

De komende maanden gaan Zutphen, Musea Zutphen en de Ridders van Gelre samen met andere stedelijke en regionale historische musea, nadenken over samenwerking. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft toegezegd mee te willen denken. Daarmee kan het gemakkelijker worden topstukken naar Gelderland te halen om die op verschillende locaties te laten zien.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe groot het museum moet worden, wat de kosten zijn en hoe die moeten worden verdeeld. Het wachten is op de besluitvorming in Provinciale Staten.

Foto: De gemeente Zutphen stelt de Witte Vleugel, een uitbouw van het stadhuis aan het ‘s Gravenhof, beschikbaar voor het Gelders Museum (foto Jolanda van Velzen).

 

 

1 reactie op “Zutphen wil Gelders Museum huisvesten”

  1. Geachte,
    Het lijkt mij een heel goed plan. De witte vleugel is nu een ontzettend rommelig geheel met allemaal kamertjes en trappenhuizen. Ik juich het toe dat er een mooi museum komt. Alleen vraag ik mij af of het niet gaat concurreren met het bestaande museum.
    Wat ik jammer vind is dat de Burgerzaal in feite is afgepakt van de inwoners van Zutphen. Het permanente gebruik als raadszaal vind ik nogal lastig. Ik stelde laatst voor om een gedeelte van de witte vleugel daarvoor te bestemmen. Het gebouw zou dan gedeeltelijk moeten worden “uitgehold”., en er zou daardoor meer dan genoeg plek komen. Of een gelijktijdige bestemming van raadszaal en museum naast elkaar kan…. dat is dan de vraag.
    Constant Willems (maquettebouwer van Zutphen 1485)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.